Les Causses du Quercy

Ontdek het verrassende “land waar stenen groeien” in het regionale natuurpark van de Causses du Quercy. Met de auto, op de fiets, of wandelend over de vele mooie voetpaden.

De kalksteenplateaus van de Causses du Quercy staan bekend om hun rijke biodiversiteit, cultuur en geschiedenis. Het is een prachtig wandelgebied en kreeg in 1999 officieel de status van Parc naturel régional (PNR). De schrale, met schapen bevolkte hoogvlakten worden gemarkeerd door droogstenen muurtjes en herbergen ook een aantal heel bijzondere plekjes. In het noorden gaat het omhoog naar Rocamadour, een “Grand Site de Midi-Pyrénées” en vervolgens naar de duizelingwekkende diepte van de beroemde Gouffre de Padirac, een zowel indrukwekkend als sprookjesachtig grottenstelsel dat ook wel een onderaards Venetië wordt genoemd. Meer naar het zuiden torent Saint-Cirque Lapopie hoog boven het kristalheldere water van de rivier de Lot en biedt de truffelmarkt van Lalbenque een kleurrijk spektakel van loven, bieden en handjeklap tijdens het truffelseizoen (december t/m maart). Ook de prehistorische grotten van Pech-Merle zijn zeker een bezoekje waard.

Schone lucht

De prachtige landschappen van de Causses du Quercy vormen een harmonisch natuurlijk geheel, maar dit regionale natuurpark heeft nog een andere unieke attractie: in het midden van het park is een gebied van ongeveer 30 vierkante kilometer waar je de “puurste” lucht van Frankrijk kunt bewonderen, met de minste lichtvervuiling in het hele land. Een hemelse ervaring voor astronomen en andere enthousiaste sterrenkijkers.

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf