Rondom de vallei

  • Saint-Cirq-Lapopie, Lot

  • Figeac, Lot

  • Cahors, Lot

  • Sarlat, Périgord

  • Collonge-la-Rouge, Corrèze

  • Turenne, Corrèze

De mensen in de Dordognevallei zijn terecht trots op hun schitterende erfgoed, van Sarlat en de Périgord tot Collonges-la-Rouge in de Corrèze en Saint-Cirq-Lapopie, Figeac en Cahors in het zuiden

De vallei van de Lot en de Célé

Vanaf de top van de heuvel torent het schilderachtige Saint-Cirq-Lapopie trots uit over de rivier de Lot die zich ver beneden met fraaie bochten door het landschap slingert. Het dorpje heeft een heel eigen charme en is een magneet voor allerlei soorten kunstenaars. In 2012 werd het gekozen tot lievelingsdorp van de Fransen. De hoofdstad van het departement is Cahors. Deze stad werd al lang voor de Romeinse tijd door Galliërs van de stam van de Cadurken gesticht, maar de bekendste bezienswaardigheid dateert uit de Middeleeuwen. Het is de Pont Valentré, een mooie brug die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Verder is Cahors natuurlijk vooral bekend van de “vin noir” de zwarte wijn die al bij de Romeinen en later de Russische tsaren furore maakte en tegenwoordig ook weer als witte en rosé-wijn geproduceerd wordt. In oostelijke richting ligt het middeleeuwse Figeac, de geboorteplaats van Champollion, een beroemde geleerde en filoloog. Hij was de eerste die er in slaagde om de Egyptische hiërogliefen te ontcijferen. In het  Musée Champollion  in het hart van de stad eert Figeac zijn beroemde zoon en staat uiteraard de geschiedenis van het schrift centraal. Nog verder naar het oosten tekenen de bergen van de Cantal en de Auvergne zich tegen de horizon af.

De Dordogne

In het westen van de Dordognevallei vinden we de Périgord met prachtige kastelen, de gezellige middeleeuwse straatjes van Sarlat en een rijkdom aan overblijfselen uit de prehistorie waaronder de grotten van Lascaux en de archeologische opgravingen in de Vallée de la Vézère.

De “Plus Beaux Villages de France” in de Corrèze

Ten noorden van de Lot komen we in het departement Corrèze, gekenmerkt door het groene heuvellandschap en nog een paar van de "Mooiste Dorpen van Frankrijk", zoals Collonges la RougeTurenne en Curemonte.

 

De Dordognevallei is een ideale uitvalsbasis om drie Franse regio’s en departementen te verkennen: de Lot in de Midi-Pyrénées, het zuiden van de Corrèze in de Limousin en, rond Sarlat, de Périgord Noir in het departement Dordogne.

 

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf