Goed om te weten

  • Rocamadour et la Voie Sainte qui descend de l'Hospitalet

U wilt er wel eens het fijne van weten of zoekt meer gedetailleerde informatie? In deze rubriek proberen we (al?) uw vragen te beantwoorden:

Ik ben aangekomen in l’Hospitalet, maar ik kan Rocamadour niet zien.

Maakt u zich geen zorgen, dit is heel normaal, want Rocamadour ligt een stuk lager. U kunt er naar toe via de Voie Sainte (tegenover het Office de Tourisme) of de chemin de Croix (de kruisweg die naast het kasteel begint). De verschillende niveaus van Rocamadour kunnen ook met de lift bereikt worden (betaalde service). Een andere mogelijkheid is om de auto beneden in het dal te parkeren en het toeristentreintje naar Rocamadour te nemen. Deze vertrekt om de 15 minuten vanaf de parkeerplaats in de vallei en brengt u naar de middeleeuwse “cité” (van april t/m eind september, van 10 tot 19:30 uur). U kunt ook met de pendelbus naar Rocamadour. Deze stopt bij verschillende halten tussen l'Hospitalet, het château en de Porte du Figuier (de Vijgenpoort) aan de ingang van het stadje. Kaartjes kunnen worden gekocht bij het Office de Tourisme of in de pendelbus zelf.

Als u alle geheimen van dit beroemde bedevaartsoord en zijn Zwarte Madonna wilt ontdekken, kunt u deelnemen aan een rondleiding die het Office de Tourisme in juli en augustus organiseert, elke dag van de week, met uitzondering van zondag. De rondleiding begint om 10 uur bij het toeristenbureau in l’Hospitalet en om 11:30 uur bij het bureau in de Cité.

Wat is het verschil tussen een Rocamadour en een “cabécou”?

De Rocamadour is een officieel erkend als “apellation d'origine controlée” en wordt gemaakt van rauwe volle geitenmelk. Het kaasje behoort tot de familie van de cabécous en heeft naast het AOC- ook het AOP-keurmerk (Appelation d’origine protégée, het Europese equivalent van een AOC). Maar dit beroemde ronde geitenkaasje is bovenal heel erg lekker!

 

Waarom hebben de huizen in deze regio vaak torentjes?

Eigenlijk zijn dit geen torens maar duiventillen. In het begin waren deze “pigeonniers” meestal eigendom van de adel, maar vanaf de 18de eeuw werden ze ook bij kleineren huizen gebouwd. Hoewel het houden van duiven ook interessant was als bron voor vlees en mest, was het bouwen van een pigeonnier vooral een statussymbool.

.

Wat is het verschil tussen winter- en zomertruffels?

De wintertruffel, ook bekend als zwarte truffel, heeft een veel sterkere smaak en geur dan de zomertruffel die tussen mei en augustus geoogst wordt. De wintertruffel kan herkend worden aan de kleur (zwart van binnen, in tegenstelling tot de zomertruffel die van binnen wit is), de grootte (hij is meestal wat kleiner), de geur en de prijs. Niets voor niets wordt de zwarte truffel ook wel een zwarte diamant genoemd!

 

Waar komt “gavage” vandaan?

Nee, “gavage” (geforceerd voeden) is niet in de Lot uitgevonden, maar gaat terug naar het oude Egypte. De piramidebouwers hadden ook een voorliefde voor verfijnde gastronomische gerechten en gebruikten deze methode bij verschillende soorten pluimvee, waaronder ganzen. De praktijk werd in het Romeinse rijk voortgezet. De “gavage”-techniek maakt gebruik van een natuurlijk mechanisme die de vogels ertoe aanzet om zoveel mogelijk vet op te slaan voordat ze migreren.

  

Wat is “cavage”?

“Cavage” is een manier om truffels te zoeken met een hond of een varken. Beide dieren hebben een uitstekend reukvermogen en kunnen zo hun bazen naar deze zeldzame paddenstoel met zijn uitzonderlijke aroma leiden. Mocht u geen hond of varken hebben, dan is er nog een ander alternatief om deze felbegeerde knol op te graven: de vliegentechniek. Een bepaald soort vlieg legt graag eitjes boven truffels. Als u dicht bij de grond kijkt, ziet u de insecten verticale cirkelbewegingen maken boven de truffels.

 

Is er een verband tussen de plaats Martel en Karel Martel?

Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat Karel Martel nooit de drukke wegen rond Martel heeft bereisd in de middeleeuwen, is het wel duidelijk dat er geen verband bestaat tussen de naam van het stadje en de grootvader van Karel de Grote. De naam Martel (geïllustreerd door drie hamers in het stadswapen) stamt waarschijnlijk van drie ambachten die gebruik maken van een hamer (“marteau” in modern Frans): timmerlui, metselaars en smeden. 

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf