Rocamadour

  • Rocamadour : au coeur du Parc Naturel des Causses du Quercy

  • Rocamadour : au coeur du Parc Naturel des Causses du Quercy

  • Rocamadour : Cité verticale

  • Le Château de Rocamadour surplombe la cité médiévale

Dit spectaculair tegen de steile rotsen aan gebouwde bedevaartsoord trotseert ogenschijnlijk al eeuwenlang de wetten van de zwaartekracht. Vanaf de vroege middeleeuwen groeide Rocamadour uit tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor pelgrims en een centrum van het christendom. Het is een officieel erkende “Grand Site” van de regio Midi-Pyrénées.

Adembenemend

Op duizelingwekkende hoogte lijkt het heilige stadje zich aan de rotshellingen vast te klampen. De huizen en kapellen zijn gebouwd in boven op elkaar liggende lagen. Vanaf het kasteel dat deze gedurfde bouwconstructie bekroont, gaat het 150 meter steil naar beneden waar het riviertje de Alzou door het dal stroomt. Rocamadour ligt op de Jacobsweg, de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De basiliek Saint-Sauveur en de tombe van St-Amadour in het hart van de heiligdommen staan beiden op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kunnen bezichtigd worden nadat eerst de 216 treden van de Pelgrimstrap beklommen zijn. Maar Rocamadour’s belangrijkste relikwie wordt zorgvuldig gekoesterd in de “chapelle miraculeuse”, een van de acht tegen de rotsen aangebouwde kapelletjes. Het is de Zwarte Madonna die hier al meer dan duizend jaar vereerd wordt.

 

Om Rocamadour heen ligt het Regionale Natuurpark van de Causses du Quercy. Een uniek natuurgebied met kalksteenplateaus en groene valleien, ravijnen, bronnen, kristalheldere meertjes, knoestige eikenbomen en dolmens, oude watermolens en pittoreske bruggetjes. 

Rocamadour, een door de goden gezegend dorp.

Jubileum 2013: 1000 jaar bedevaart

Dit jaar viert Rocamadour, dat diep in het hart van de Dordognevallei ligt, het millenniumfeest van het heiligdom. Bovendien is het ook precies honderd jaar geleden dat de basiliek Saint-Sauveur gewijd werd.

 

Om deze gebeurtenissen op gepaste wijze te herdenken en vieren is er een prachtig Jubileumprogramma samengesteld.

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf