• Rocamadour : au coeur du Parc Naturel des Causses du Quercy

  • La Vierge Noire - Notre Dame de Rocamadour

Bedevaart

Een bedevaart is de reis van een gelovige naar een plaats van aanbidding, een heilige plaats voor zijn of haar religie of geloof.-wikipédia.

Al eeuwen lang komen jaarlijks duizenden pelgrims naar Rocamadour

Geschriften uit de 11e eeuw beschrijven het bedevaartsoord Notre Dame de Rocamadour, dat bekend stond om de wonderen die er gebeurden, als de op drie na belangrijkste pelgrimsplaats van de christelijke wereld, na Jeruzalem en Rome.

Basiliek

Eretitel die door de paus aan een bijzonder goed bezochte kerk toegekend wordt.- wikipédia

Jubileum

Op 10 juni 1913 verhief Paus Pius X de St Sauveur-kerk tot de rang van basiliek, als erkenning van de roeping en de invloed van de heiligdommen van Onze Lieve Vrouwe van Rocamadour (Notre Dame de Rocamadour) in de katholieke kerk.

De Zwarte Madonna

Volgens de legende maakte St. Amadour, de eerste kluizenaar van Rocamadour, een beeldhouwwerk van de heilige maagd Maria. Men zegt dit in de twaalfde eeuw vervangen werd door het beeld dat nu in kapel van Notre-Dame de Rocamadour aanbeden wordt. Negen eeuwen later komen pelgrims nog steeds biechten bij Onze-Lieve-Vrouwe van Rocamadour. Wat kan dit kleine beeldje dat in het hart van het heiligdom vereerd wordt ons leren?

Hoe komt de zwarte Madonna aan haar kleur?

Dit Madonnabeeld is gemaakt van walnoothout dat van zichzelf nogal donker is en door de eeuwen heen nog donkerder wordt. Het beeld heeft lange tijd in een grot gestaan en later in een kapelletje waar pelgrims kaarsen brandden. Het is mogelijk dat de rook en het roet haar op den duur zwart gemaakt hebben. We weten dat het beeld met zilveren platen bedekt was om haar beter uit te laten komen. Aangezien dit edelmetaal zwart oxideert, kan dat ook een hypothese zijn die de donkere kleur van de Zwarte Madonna verklaart. 

Saint Amadour

Toen in 1166 een edelman uit het dorp werd begraven, werd op de drempel van de Chapelle de Notre Dame het lichaam van Saint Amadour gevonden, nog helemaal intact.

St. Jacobsweg

Het pad van Figeac naar Rocamadour 

De route is duidelijk aangegeven. Het beginpunt is het mooie centrum van Figeac en de tocht neemt ongeveer vier tot vijf dagen in beslag: twee tot drie dagen om van Figeac naar Rocamadour te wandelen (over het lange-afstandspad GR 6) en twee dagen van Rocamadour naar Cahors (GR 46) – maar een dag langer dan de directe route. 


Het is een magnifieke wandelroute, vrijwel geheel asfaltvrij. De aankomst in de vallei van de Alzou, aan de voet van het heilige pelgrimsstadje is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze wandeling.

Klik hier voor een gedetailleerde beschrijving van deze tocht met informatie over accommodatie op de route... 

 

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf