Spiritualiteit

  • Procession à Rocamadour

  • La Vierge Noire - Notre Dame de Rocamadour

  • Les Sanctuaires - détails

  • La Vierge Noire - Notre Dame de Rocamadour

In de voetstappen van 1000 jaar geschiedenis. Al vanaf de 11e eeuw maken pelgrims te voet de spirituele reis naar Rocamadour.

Het beroemde aan de Zwarte Madonna gewijde heiligdom groeide in de middeleeuwen uit tot een van de belangrijkste pelgrimsbestemmingen van het christendom in Europa. Onder de pelgrims bevonden zich mensen van allerlei pluimage: boeren en edellieden, kunstenaars en grote denkers, heiligen, zondaren en koningen, o.a. St Louis, St Dominique, St Bernard, maar ook Karel IV van Frankrijk (“de Schone”), ontdekkingsreiziger Jacques Cartier, componist Francis Poulenc en zuster Emmanuelle.

2013: Jubileumjaar in Rocamadour

Het jubileum is een uitstekende gelegenheid voor het heiligdom van Notre-Dame-de-Rocamadour om dank te betuigen voor de wonderen die de “Zwarte Madonna” voor de pelgrims heeft verricht. De basiliek van het heilige stadje staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit bijzondere jaar hoopt Rocamadour vele gelovige christenen te kunnen verwelkomen, evenals pelgrims van de St Jacobsroute, dagtoeristen en iedereen die geïnteresseerd is het uitzonderlijke culturele en architectonische erfgoed van het stadje. In dit jubileumjaar wordt ook gevierd dat paus Pius X precies honderd jaar geleden de Saint-Sauveur-kerk tot de rang van basiliek verhief, op 10 juni 1913.

 

Het hele jaar door jubileumevenementen

In dit hele bijzondere jaar viert Rocamadour 1000 jaar geschiedenis en het eeuwfeest van haar basiliek. Om deze twee gedenkwaardige mijlpalen luister bij te zetten heeft het heilige stadje een indrukwekkend jubileumprogramma samengesteld met meer dan 50 evenementen, waaronder:

  • In juni: eeuwfeest van de wijding van de Basilique Saint-Sauveur
  • In juli: Week van de Gregoriaanse muziek met het Gregoriaanse koor van Parijs en het Fête de Saint-Jacques (St Jacobsfeest).
  • In augustus: Maria-Hemelvaart, processie bij het licht van fakkels en festival van sacrale muziek.
  • In september: week van de Maria-verering
  • Tot en met december: veel bijeenkomsten en feestelijke evenementen, o.a. de inauguratie van het nieuwe orgel van de Basiliek Saint-Sauveur.

Het jubileumprogramma

Rocamadour verwacht zeker een miljoen bezoekers voor het jubileum van 2013Tussen 25 maart en 8 december 2013 staan meer dan 50 evenementen op het programma. Een tijd voor bezinning en een zoektocht naar spiritualiteit die het leven zin geeft.

Het jubileum van Rocamadour: 1000 jaar bedevaart en duizend goede redenen om de heiligdommen te bezoeken, de Zwarte Madonna te zien en dit heilige stadje te ontdekken. Kijk voor een gedetailleerd programma op: http://www.rocamadour2013.com/preparez-votre-venue/le-programme

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf