De heiligdommen

  • Chapelle Notre Dame - détail

  • Chapelle Notre Dame de Rocamadour

  • La Vierge Noire - Chapelle Notre Dame

  • Basilique Saint Sauveur

  • Esplanade des Sanctuaires

  • Esplanade des Sanctuaires - détail

  • Basilique Saint Sauveur - détail

Rocamadour is een bedevaartsoord gewijd aan St. Amadour en de Heilige Maagd Maria. Het pelgrimsstadje is trots op haar rijke erfgoed, waaronder de heiligdommen en het beroemde beeld van de Zwarte Madonna.

De Grote pelgrimstrap leidt naar de heiligdommen van Rocamadour.

Stadje tegen steile rotsen

Rocamadour is een tegen de rotsen gebouwd stadje dat al eeuwen de zwaartekracht trotseert. De Basilique Saint-Sauveur en de kappellen zijn het hele jaar toegankelijk voor pelgrims en andere bezoekers.

Rocamadour dankt haar faam aan de bedevaart. Het verhaal van het pelgrimsstadje begon duizend jaar geleden toen de eerste kluizenaars zich hier onder de overhangende rotsen vestigden. In 1166 werd het wonderbaarlijk intact behouden lichaam van Saint Amadour gevonden op de plek waar nu de heiligdommen zijn.

Het bedevaartsoord stond vanaf het begin in het teken van de Maria-verering en in de “chapelle de Notre-Dame” kan nog steeds de “Zwarte Madonna” bewonderd worden. Dit beeld van de Zwarte Maagd of Notre Dame de Rocamadour werd gebeeldhouwd uit twee verschillende stukken hout. Het kind is aan de linkerknie gelijmd.

Het Boek der Wonderen

Volgens het in 1172 geschreven Livre des Miracles (het boek der wonderen) genas Onze Lieve Vrouwe van Rocamadour de zieken, bevrijdde ze gevangenen, redde ze schepelingen en beschermde ze de bevolking in tijden van oorlog.

Durandal

Verankerd in de rotsen boven de heiligdommen prijkt trots Durandal, het beroemde zwaard van ridder Roeland. In de twaalfde eeuw beweerden de monniken van Rocamadour dat Roeland het zwaard in de lucht had gegooid om te voorkomen dat het in de handen van de Saracenen zou vallen. “Wonder boven wonder” kwam het terecht net boven de graftombe van St. Amadour…

Grands sites Midi-Pyrénées
Mijn verblijf